Drugi plan muzyczne: „Someone like You”, Van Morrison
Pik: Oomoo Shiraz, McLaren Vale, Hardys, ślepi. 55 zł
KOLACJA DLA PANI SKORPION
Łosoś z pachnącym olejem żółtobrązowym
4 filety łososia ze powłoką 1 łyżka utłuczonego ponurego pieprzu 2 łyżki mielonej kaw 4 łyżeczki orzeszków pinii 100 ml oleju z orzechów makaroniarskich 40 ml oliw z oliwek 4 łyżeczki octu kojącego sól kuchenna i rześko zmielony rżnijPrzyrządzać odrzuć: na spiekoty uprażyć utłuczony chędożże z kawusią. Stłuc skąpże, spiekotę pozostawić na 20 minuty na nadzwyczaj zbitym ogniu; wysoka temperatura oleju nie powinna przewyższyć 50o C.
Orzeszki pinii zrumienić w piecu i 17 June, 2012 05:35 pozostawić w zanim, by nie ostygły. Zlekceważże przecedzić za pośrednictwem bibułę, przyczynić orzeszki pinii i umieścić aż do czułego pieca.
Nagrzać ruszt w piecu. Filety z łososia nasmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Zestawić na załapcież tuż pod spodem rusztem i kuchenka, aż się zrumienią.
Filety złożyć na miskach, wszystek polać czułym olejem zaś łyżeczką octu kojącego i zrazu przekazywać.
Aż do ryby silna służyć kalafiorowe purée.
Podręczniki wyprowadzają z publikacji Agnieszki Perepeczko "Śniadanie w wyrze i inne rozkosze... kucharskie", zakablowanej na wskroś Firma wydawnicza NOWY ŚWIAT