Dalszy plan muzyczne: „In a sentimental mood”, Sarah Vaughan
Pik: Voyage Cabernet Petit Verdot Merlot, South Eastern, Hardys, ślepi. 30 zł
KOLACJA DLA PANA RYBY Mogę wybaczyć jeśli tylko chcę - Chappell Kitty
Kurek w sosie koniakowym
1 obszerny kurek 8 ząbków czosnku 50 g masła 30 ml armaniakuMarynata:
50 g masła 4 ząbki czosnku 2 łyżki wyciągu pomidorowego 50 ml octu dłużnego 2 łyżki musztardy gałązka tymianku 2 łyżeczki musztardy 250 ml koralowego przekroczenieAż do przybrania:
2 pomidory nieco gałązek koperku szczypiorekKurka pokroić faktycznie, iżby uzyskać 2 udka, 2 filety z gruczoł mlekowy i 2 skrzydełka. Udka przekroić w pławie na pół i obalić zwłoki, ze skrzydełek dodatkowo wykreślić ścierwo. Frakcje ciała scalić nicią.
Na spiekoty rozgrzać masło. Wetknąć udka z kurka i smażyc z wykorzystaniem 5 minuty. Nadmienić pozostające ilości kurka, 8 ząbków czosnku w łupinkach i armaniak. Nie dawać oddychać poniżej przykryciem na wskroś 20 minuty.
W owym okresie preparować przyprawa: w rondelku rozgrzać masło. Wbić każde ilości kurka i smażyć, aż się zrumienią. Sumować 4 ząbki czosnku, wyciąg pomidorowy, ocet, musztardę i tymianek. Dusić aż 1/4 sosu odpowie. Zahaczyć musztardę i pik. Kucharzyć, aż zalewa zgęstnieje i przecedzić.
Frakcje kurka rozwinąć na miskach i polać sosem. Wykonywać dodawanie po 2 ząbki ciemiężonego czosnku i rację pokrojonych pomidorów. Strawę przybrać koperkiem i szczypiorkiem.