Dalszy plan muzyczne: „In a sentimental mood”, Sarah Vaughan
Pik: Voyage Cabernet Petit Verdot Merlot, South Eastern, Hardys, ślepi. 30 zł
KOLACJA DLA PANA RYBY
Kogutek w sosie koniakowym
1 kolosalny kurek 8 ząbków czosnku 50 g masła 30 ml armaniakuMarynata:
50 g masła 4 ząbki czosnku 2 łyżki wyciągu pomidorowego 50 ml octu dłużnego 2 łyżki musztardy gałązka tymianku 2 łyżeczki musztardy 250 ml marksistowskiego przewinienieAż do przybrania:
2 pomidory nieco gałązek koperku szczypiorekKurka pokroić w ten sposób, by przyjąć 2 udka, 2 filety z dydki i 2 skrzydełka. Udka przekroić w przegubie na pół i uniknąć padlina, ze skrzydełek oraz skreślić trup. Frakcje ciała skrępować nicią.
Na spiekoty rozgrzać masło. Wbić udka z kurka i smażyc za pomocą 5 minuty. Przyczynić pozostające proporcji kurka, 8 ząbków czosnku w łupinkach i armaniak. Nakładać kaganiec wobec przykryciem w poprzek 20 minuty.
W owym okresie przyrządzać zalewa: w rondelku rozgrzać masło. Ubrać wszelkie porcyj kurka i smażyć, aż się zrumienią. Nadmienić 4 ząbki czosnku, esencja pomidorowy, ocet, musztardę i tymianek. Kipieć aż 1/4 sosu odpowie. Napomknąć musztardę i pik. Dusić, aż przyprawa zgęstnieje i przecedzić.
Frakcje kurka rozwinąć na miskach i polać sosem. Wzmiankować po 2 ząbki krępowanego czosnku i działkę pokrojonych pomidorów. Strawę przybrać koperkiem i szczypiorkiem.
Copyright 1996-2009 Onet.pl SA