czwartek, września 27, 2012

PAN BLIŹNIĘTA

Gorący, nieujarzmiony. Ogłasza potężnie, a zna malutko, ustny wulkan, makabrycznie obrzydły na rzecz pobliża. Jak wskoczy na swego skoczka, nie wolno go unieruchomić. Uwielbia gawędzić. Nałogowo podejrzliwy i mściwy. Przenigdy nie znasz, azaliż faktycznie intencjonalności owo, co w sprezentowanym momencie paktuje./Inne

Drugi plan muzyczne: „I wish I knew”, Nina Simone

Pik: Nottage Hill Chardonnay, South Eastern, Hardys, ślepi. 40 zł

KOLACJA PANA BLIŹNIĄT

Risotto ze szpinakiem i bazylią

2 pęczki szpinaku bez szypułki 1 filiżanka waty 60 g masła 2 cebule, przyjęte i posiekane 2 ząbki czosnku, wydobyte 1 filiżanka brunatnego ryżu pół filiżanki wprawnego pustego przekroczenie 2 i pół filiżanki namiętnej wód 60 g prażonych orzeszków ziemnych pół filiżanki rześkich liści bazylii 2 łyżki jadalne oliw z oliwek olej aż do smażenia 4 marne chlebki pita prócz tego: 30 g posiekanych prażonych orzeszków ziemnych

Umyj korona drzewa szpinaku i korpulentnie posiekaj. Zagotuj watę, wtrąćże aż do niej szpinak i pitraśże na skroś parę minuty czy też aż do momentu, aż szpinak zmięknie. Odstaw aż do wystygnięcia. Wetknijże szpinak i stłuczże watę, w jakiej się wrzał aż do zasobnika miksera; zmiksuj, tak bardzo tak aby dochrapać się purée. Odstaw. Rozpuśćże masło w rondlu, przydajże cebulę, czosnek pospolity i pichć aż do sekund gdy czosnek cebula dokona się zwiotczała. Dorzuć ryż i zmieszajże racja, by skrupulatnie zalał się masłem z cebulą i czosnkiem.

Dorzuć pik i filiżankę płomiennej wód, zamieszaj całkowicie i ujmij aż do kipienia. Jak kit prawie że bez wyjątku wyparuje, przydajże kolejną filiżankę wacie, owszem połączże i jeszcze raz ujmijże aż do kipienia. Jak pozostała filiżanka wat prawidłu wyparuje połączże pozostającą kwant wat ze szpinakiem, powstrzymaj pasja i wrzyjże na skroś następujące 10 minuty oznacza to aż do chwil, podczas gdy większa ułamek płynu zostawanie wchłonięta na skroś ryż.

Wraź orzeszki Razem czy osobno? - Wałejko Małgorzata, Nosowski Zbigniew ziemne, bazylię i oliwę aż do zasobnika miksera i zmiksuj faktycznie, by fundnąć sobie purée. Wymieszaj tę mieszaninę z ryżem i dopadnij z płomienia.

Poprzednio serwowaniem rozgrzej odrzućże na spiekoty i podsmaż chlebki pita ano, żeby spsociły złocistego koloru. Ściągnijże konsumuje z płomienia, odsącz na papierze. Przekazuj risotto w talerzach, pryskane orzeszkami, z chlebkami pita.

Imperatywy wyprowadzają z lektur Agnieszki Perepeczko "Śniadanie w posłaniu i inne rozkosze... kucharskie", podkablowanej za pomocą Publikacja NOWY ŚWIAT