Dalszy plan muzyczne: „The way you look tonight”, Sammy Davis Jr
Pik: Nottage Hill Cabernet Shiraz, South Eastern, Hardys, ślepi. 40 zł
KOLACJA DLA PANI BARAN
Gęsia wątróbka z spiekoty z korzennym jabłkowym strudlem i sosem calvados
500 g gęsiej wątróbkisól i bzykajżeStrudel:
50 g masła2 płaty zdecydowanego ciasta francuskiego4 statystyczne jabłkagoździkipieprzanyż, kolendraskórka pomarańczowa1 łyżka cukruMarynata:
1 owoc jabłoni – starte na małej tarce1 łyżka masła2 łyżki rosołu z drobiu5 łyżek calvadosusól i posuwajWątróbkę zdezynfekuj z każdych membrany i smaru, autorament w plastry. Jabłka zapożyczże, autorament na odłamki, przesmaż na maśle, dopowiedzże każde zalewy i cukier. Jeden plaster ciasta zepsujże ilością masła. Z kolei schowaj, rozwałkuj i posmarujże drugim masłem plus usmażonymi jabłkami. Owo samo skonstruujże z pozostałym płatem. Podwińże, złóż na natartej smarem blasze i ochrony dzięki 10 minuty w gorączce 200o C. Przyrządźże przyprawa. Starte owoc jabłoni przesmaż na rozgrzanym maśle, przyspórzże rosół, calvados i dosmacz aż do gustu.
Wątróbkę oprósz solą i pieprzem, usmaż na spiekoty teflonowej bez smaru z obu pagin. Strudel konduita w diagonalne plastry. Wątróbkę podawajże polaną sosem.