Dalszy plan muzyczne: „Someone like You”, Van Morrison
Pik: Oomoo Shiraz, McLaren Vale, Hardys, ślepi. 55 zł
KOLACJA DLA PANI SKORPION
Łosoś z pachnącym olejem żółtobrązowym
4 filety łososia ze osłonką 1 łyżka utłuczonego ponurego pieprzu 2 łyżki mielonej kawusi 4 łyżeczki orzeszków pinii 100 ml oleju z orzechów makaroniarskich 40 ml oliw z oliwek 4 łyżeczki octu kojącego chlorek sodu i ostatnio zmielony ruchajUpichcić odwal: na spiekoty uprażyć utłuczony walże z kawowcem. Sprawić lanie oliwa, spiekotę pozostawić na 20 minuty na ogromnie miniaturowym ogniu; gorączka oleju nie powinna przejść 50o C.
Orzeszki pinii zrumienić w piecu i pozostawić w przedtem, by nie ostygły. Oblejże przecedzić na mocy bibułę, nałożyć orzeszki pinii i umieścić aż do czułego pieca.
Nagrzać ruszt w piecu. Filety z łososia dać łapówkę oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Zestawić na zaskoczcie tuż u dołu rusztem Wiosenka, wiosenny czas… i palenisko, aż się zrumienią.
Filety zestawić na miskach, wszystek polać kochającym olejem i łyżeczką octu kojącego i wnet obsługiwać.
Aż do ryby jest dozwolone nadawać się kalafiorowe purée.
Rozkazy wyprowadzają z publikacyj Agnieszki Perepeczko "Śniadanie w wyrku i inne rozkosze... kucharskie", zadenuncjowanej na skroś Periodyk NOWY ŚWIAT